Se on tullut, hyh. Kesä meni nopsaan ja syyskuu on ollut elämäni sateisin. Siis tilastojenkin mukaan.
Elämme mielenkiintoisia aikoja. Koira on hengissä, just ja just. Katsotaan nyt näkeekö ensi vuoden.
Tytär on varmuuden vuoksi hankkinut uuden kotieläimen: päähänsä. Niitä on paljon ja ne aiheuttavat kauheat määrät ylimääräisiä kotitöitä pyykkäys- ja imurointiosastolla, joten niistä on valitettavasti luovuttava. En olisi uskonut, että saan tämänkin suomalaisen ilmauksen tutkia aivan konkreettisesti: "käydä läpi täikammalla = tutkia tarkkaan". "Hävitä kuin pieru saharaan" tuli kokeiltua jo 90-luvulla....
By the way, meillä on terassi. Aivan! Tytär totesi alkukesästä, että hän haluaisi nähdä tuon terassin vielä sinä aikana kun asuu kotona (hän on nyt 11 vuotta). Se laittoi miettimään... Buukkasin lempipuuseppämme meille ensimmäiseksi olympiaviikoksi hommiin, ja tällainen siitä tuli:
Kiitos Martti!
Tehtiin muuten tänään omenasosetta. Saimme naapureilta isot laatikolliset vihreitä talviomenia ja kirpakoita punaisia (mitä lienevätkään, pahoja kuiteskin). Äidin ohjeella syntyi nopeasti hyvä ja terveellinen sose pakastimeen laitettavaksi:
Helppo ja herkullinen omenasose FOR DUMMIES
Omenoita
Hienoa sokeria oman maun mukaan
Vettä
Ota suurin kattila minkä omistat. 7 litran (tai isompi) voisi olla hyvä.
Laske raanasta vettä kattilaan sen verran, että pohja peittyy.
Pilko omenat (en suosittele omenaporaa, siinä menee vaan hermot) veitsellä
suoraan kattilaan (ei tietty simenkotaa!). Omenoita ei tarvitse kuoria!
Kun kattila on täynnä, laita levy päälle. Kun vesi kattilan pohjalla alkaa kiehua,
käännä levy pienemmälle (3-4) ja laita kansi päälle, jotta omenat saavat hautua.
Kääntele omenoita aika ajoin. Huom! Omenatkin osaavat palaa pohjaan, joten muista käännellä!!
Kun omenalohkot ovat pehmenneet niin, että kattila tuntuu vajenneen puolilleen,
ota kattila levyltä ja soseuta sauvasekoittimella aivan sileäksi. Tässä vaiheessa kuoret muussautuvat aivan hienoksi. Muista olla varovainen sauvasekoittimen kanssa, koska sose on kiehuvan kuumaa! Älä nosta sauvaa soseesta äläkä laita sitä soseeseen siten, että sauvasekoitin on käynnissä, silloin saat tulikuumat roiskeet päällesi!
Kun sose on sileää (tai mieleistäsi), lisää sokeria maun mukaan. Koska tämä sose pakastetaan, sokeri ei ole lainkaan välttämätöntä, mutta lisää sitä sen verran kuin itse katsot tarpeelliseksi. Minä lisäsin kattilalliseen omenasosetta (siis alunperin 7 l kattila oli täynnä lohkoja, soseena vain puolillaan) 3-4dl sokeria. Pidämme soseestamme vähän kirpeänä.
Kun sokeria on mielestäsi sopivasti, voit purkittaa soseen. Kauho sose pakasterasioihin. Jätä n. 1,5 cm pakastusvara. Vesi laajenee jäätyessään, joten sosetta ei saa täyttää aivan piripintaan.
Laita kannet vasta jäähtyneisiin rasioihin. Pakasta. Ja nauti talven tullen :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti